...

تامین انرژی پایدار جهت توسعه مراکز داده

تامین انرژی پایدار جهت توسعه مراکز داده

تامین انرژی پایدار جهت توسعه مراکز داده

نویسنده: پارس کیان

تاریخ بروزرسانی : یکشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳

تقاضا برای انرژی جهت حمایت از رشد تصاعدی مراکز داده (Data Centers) در سراسر جهان در حال تبدیل‌شدن به یک نگرانی قابل‌توجه است. این نگرانی به‌ویژه با تشدید اتکا به راه‌­حل­های مبتنی بر داده، محاسبات ابری و هوش مصنوعی شدیدتر نیز شده است. این افزایش تقاضا تأثیر قابل‌توجهی بر بخش انرژی، به‌ویژه گاز طبیعی و انرژی هسته­‌ای داشته است.

مراکز داده برای عملکرد یک اقتصاد دیجیتال ضروری هستند، زیرساخت­های حیاتی مانند سرورها، دستگاه­های ذخیره‌­سازی و تجهیزات شبکه را در خود جای می‌­دهند. نیازهای محاسباتی بالای سرویس‌هایی مانند هوش مصنوعی و ذخیره‌سازی ابری نیازمند عملیات مداوم است که مصرف انرژی را افزایش می‌دهد. مراکز داده در سراسر جهان بین 1 تا 3 درصد از برق جهانی را مصرف می­‌کنند و انتظار می‌­رود این سهم با ادامه گسترش زیرساخت­‌های دیجیتال افزایش یابد. انرژی موردنیاز برای خنک‌کردن مراکز داده و جلوگیری از داغ‌شدن بیش از حد تجهیزات فشار بیشتری را بر منابع انرژی اضافه کرده است و تقاضا برای راه­‌حل­های انرژی قابل‌اعتماد و کم‌­کربن را برجسته می‌­کند.

برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده انرژی، بسیاری از اپراتورهای مراکز داده به گاز طبیعی به‌عنوان جایگزینی فوری و نسبتاً کم­‌کربن برای زغال­‌سنگ روی آورده‌­اند. انعطاف‌پذیری و پاسخگویی سریع نیروگاه‌های گازسوز به افزایش آنی تقاضا، آن‌ها را به‌ویژه برای مراکز داده مناسب می‌سازد که برای جلوگیری از وقفه نیاز به انرژی قابل‌اعتماد دارند. درحالی‌که گاز طبیعی، گازهای گلخانه‌ای منتشر می‌کند، اما پاک‌تر از زغال‌سنگ می‌سوزد و به‌عنوان یک سوخت انتقالی قابل‌دوام در مناطقی که انرژی‌های تجدیدپذیر ممکن است هنوز تقاضا را برآورده نکنند، دیده می‌شود.

انرژی هسته‌­ای نیز به‌عنوان یک راه‌­حل بلندمدت امیدوارکننده برای تأمین انرژی صنعت مراکز داده در حال ظهور است. این انرژی منبع انرژی ثابتی را بدون انتشار مستقیم کربن فراهم می­‌کند و آن را به گزینه‌­ای جذاب تبدیل می‌کند؛ زیرا شرکت‌ها به دنبال کاهش ردپای کربن خود هستند. کشورهایی مانند ایالات متحده، فرانسه و ژاپن، انرژی هسته‌ای را به‌عنوان منبع انرژی پایدار برای مراکز داده در نظر گرفته‌اند؛ زیرا پیشرفت‌ در راکتورهای کوچک مدولار (SMR) انرژی هسته‌ای را مقیاس‌پذیرتر و سازگارتر با نیازهای مختلف انرژی نموده است. بااین‌حال، چالش‌هایی مانند موانع نظارتی و هزینه‌های بالای اولیه راه‌اندازی همچنان در محدودکردن پذیرش انرژی هسته‌ای نقش دارند. فشار جهانی به سمت کربن‌­زدایی، اپراتورهای مراکز داده را تشویق نموده است تا ترکیبات انرژی‌­های تجدیدپذیر همانند خورشید و باد را نیز اتخاذ کنند.

در مجموع با افزایش تقاضای مراکز داده، یک رویکرد یکپارچه با ترکیب انرژی­های تجدیدپذیر، هسته‌­ای و گاز طبیعی می­تواند راهی به‌سوی تأمین انرژی پایدار برای عصر دیجیتال فراهم سازد.