...

رتبه‌­بندی صندوق­‌های سرمایه‌­گذاری بر اساس سیستم لیپر

رتبه‌­بندی صندوق­‌های سرمایه‌­گذاری بر اساس سیستم لیپر

رتبه‌­بندی صندوق­‌های سرمایه‌­گذاری بر اساس سیستم لیپر

نویسنده: پارس کیان

تاریخ بروزرسانی : یکشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳

مورنینگ‌­استار (Morningstar) و لیپر (Lipper Leaders) دو نمونه از مهم­ترین سیستم‌­ها در دنیای صندوق‌­های سرمایه­‌گذاری محسوب می‌­شوند. این شرکت‌ها صندوق­ها را ارزیابی می‌کنند و به هر یک از آنها رتبه‌بندی ساده و قابل مقایسه می‌دهند. سرمایه‌گذاران و مشاوران مالی زیادی نیز برای تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاری خود به آنها اعتماد می­‌کنند.
سیستم رتبه‌­بندی لیپر از معیارهای جداگانه‌­ای استفاده می­‌کند و هر صندوق را در پنج معیار مختلف رتبه‌­بندی می‌­کند. اگر مشخص شود که صندوقی در یک معیار خاص در 20 درصد بالایی قرار دارد، آن صندوق برای آن معیار خاص عنوان «لیپر لیدر» دریافت می‌­کند. این پنج معیار شامل:
ثبات بازده (consistency of return)
حفظ سرمایه (preservation of capital)
نسبت­‌های هزینه (expense ratios)
بازده کل (total return)
و کارایی مالیاتی (tax efficiency) می‌­باشند.
لیپر به هر صندوق در هر یک از معیارهای بالا نمره­ای بین 1 تا 5 اختصاص می‌دهد و هر چه نمره بالاتر باشد یعنی عملکرد صندوق در آن معیار خاص بهتر از بقیه صندوق‌­ها می‌­باشد. به عنوان مثال، یک صندوق سرمایه‌گذاری ممکن است در معیار ثبات بازدهی رتبه 2 و در معیار کارایی مالیاتی رتبه 5 را دریافت نماید.
لیپر میانگین امتیازات معیارها را برای هر صندوق به صورت کلی محاسبه نمی‌کند و با این شیوه به سرمایه­‌گذاران اجازه می‌­دهد تا تصمیم بگیرند که از نظر آنها کدام معیار مهمتر است و بر اساس معیار مدنظر خودشان بهترین صندوق را انتخاب نمایند.
هر صندوقی که در 20% بالای نمرات یک معیار قرار بگیرد، عنوان لیپرلیدر برای آن معیار را دریافت می­‌کند. 20 درصد بعدی رتبه چهار، 20 درصد متوسط ​​رتبه سه، 20 درصد بعدی رتبه دو و 20 درصد پایین رتبه یک را دریافت خواهند نمود. این امکان برای یک صندوق وجود دارد که در چندین معیار، لیپر لیدر باشد. در واقع، بسیاری از صندوق‌­های برتر دارای سه یا چهار عنوان لیپرلیدری هستند. رتبه­‌بندی لیپر نیز ماهانه صورت می­‌گیرد و همانند مورنینگ استار برای دوره­‌های زمانی 3 ساله، 5 ساله و 10 ساله محاسبه می‌­شود.