رتبهبندی صندوقهای سرمایهگذاری بر اساس سیستم لیپر
نویسنده: پارس کیان
تاریخ بروزرسانی : یکشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳
مورنینگاستار (Morningstar) و لیپر (Lipper Leaders) دو نمونه از مهمترین سیستمها در دنیای صندوقهای سرمایهگذاری محسوب میشوند. این شرکتها صندوقها را ارزیابی میکنند و به هر یک از آنها رتبهبندی ساده و قابل مقایسه میدهند. سرمایهگذاران و مشاوران مالی زیادی نیز برای تصمیمگیری سرمایهگذاری خود به آنها اعتماد میکنند.
سیستم رتبهبندی لیپر از معیارهای جداگانهای استفاده میکند و هر صندوق را در پنج معیار مختلف رتبهبندی میکند. اگر مشخص شود که صندوقی در یک معیار خاص در 20 درصد بالایی قرار دارد، آن صندوق برای آن معیار خاص عنوان «لیپر لیدر» دریافت میکند. این پنج معیار شامل:
ثبات بازده (consistency of return)
حفظ سرمایه (preservation of capital)
نسبتهای هزینه (expense ratios)
بازده کل (total return)
و کارایی مالیاتی (tax efficiency) میباشند.
لیپر به هر صندوق در هر یک از معیارهای بالا نمرهای بین 1 تا 5 اختصاص میدهد و هر چه نمره بالاتر باشد یعنی عملکرد صندوق در آن معیار خاص بهتر از بقیه صندوقها میباشد. به عنوان مثال، یک صندوق سرمایهگذاری ممکن است در معیار ثبات بازدهی رتبه 2 و در معیار کارایی مالیاتی رتبه 5 را دریافت نماید.
لیپر میانگین امتیازات معیارها را برای هر صندوق به صورت کلی محاسبه نمیکند و با این شیوه به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا تصمیم بگیرند که از نظر آنها کدام معیار مهمتر است و بر اساس معیار مدنظر خودشان بهترین صندوق را انتخاب نمایند.
هر صندوقی که در 20% بالای نمرات یک معیار قرار بگیرد، عنوان لیپرلیدر برای آن معیار را دریافت میکند. 20 درصد بعدی رتبه چهار، 20 درصد متوسط رتبه سه، 20 درصد بعدی رتبه دو و 20 درصد پایین رتبه یک را دریافت خواهند نمود. این امکان برای یک صندوق وجود دارد که در چندین معیار، لیپر لیدر باشد. در واقع، بسیاری از صندوقهای برتر دارای سه یا چهار عنوان لیپرلیدری هستند. رتبهبندی لیپر نیز ماهانه صورت میگیرد و همانند مورنینگ استار برای دورههای زمانی 3 ساله، 5 ساله و 10 ساله محاسبه میشود.