انتقادهای وارده به سیستم رتبهبندی صندوقهای سرمایهگذاری توسط مورنینگ استار
نویسنده: پارس کیان
تاریخ بروزرسانی : شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳
سیستم رتبهبندی مورنینگ استار (Morningstar) جهت رتبهبندی صندوقهای سرمایهگذاری مشترک و قابل معامله در بورس یک سیستم کاملاً شناخته شده برای سرمایهگذاران است. حتی سازمان تنظیم مقررات صنعت مالی (FINRA) نیز به این سیستم متکی است. اما این لزوماً به این معنی نیست که رتبهبندی مورنینگ استار همیشه دقیق بوده و خطاناپذیر باشد. حتی خود مورنینگ استار به سرمایهگذاران هشدار میدهد که به این رتبهبندی که بر اساس مقایسه عملکرد گذشته آنها باصندوقهای مشابه است، اعتماد نکنند.
مطالعهای که توسط ونگارد انجام شده است نشان میدهد که رتبهبندی مورنینگ استار وقتی با یک شاخص مقایسه میشود، روش خوبی برای پیشبینی عملکرد یک صندوق نیست. مورنینگ استار به هر صندوق سرمایهگذاری یک رتبه بین یک تا پنج ستاره را اختصاص میدهد. این رتبه نسبی بوده و بر اساس معیار ریسک تعدیل شده است. این سیستم کاملاً به میانگین بازده گذشته وابسته است و به این معنی است که نمیتواند موارد پرت (غیرعادی) را محاسبه نماید. برای مثال وقتی صندوق برای یک سال دارای بازده غیرعادی بسیار خوب یا بسیار بد باشد، مدیران صندوق میتوانند با استفاده از این رتبهبندی، میانگین عملکرد گذشته خود را مخفی نگه دارند. حتی بدتر از آن، سیستم رتبهبندی ستارهای نمیتواند به شما بگوید که آیا صندوق دارای مدیریت ثابتی بوده است یا اینکه هر دو سال یک بار مدیران جدیدی وارد صندوق شدهاند. یکی دیگر از نقصهای آشکار این سیستم در این است که این رتبهبندی بر مبنای عملکرد گذشته صندوق بوده و ممکن است اطلاعات آن برای تصمیمگیری سرمایهگذاران خیلی دیر شده باشد. در واقع، مورنینگ استار و پیروانش، اغلب دیر در مهمانی حاضر میشوند.
در سال 2014، وال استریت ژورنال از مورنینگ استار درخواست کرد که لیست جامعی از صندوقهای پنج ستاره را طی 10 سال اخیر تهیه نماید. این نشریه متوجه شد که در طول این ده سال 37 درصد از آن صندوقها به اندازه یک ستاره، 31 درصد دو ستاره، 14 درصد سه ستاره و 3 درصد چهار ستاره خود را از دست دادهاند و تنها 14 درصد یعنی 58 صندوق از 403 صندوق، رتبه پنج ستاره خود را حفظ نمودهاند.
منبع: اینوستوپدیا